Friskt och rent hår efter träning: Tips för hårvård och inverkan av kost och stress

träning

Jag är en person som älskar att träna, och jag vet hur viktigt det är att hålla håret rent och fräscht efter svettiga träningspass. Men det är inte bara träningen som påverkar håret, utan även vår kost och stressnivåer. I den här artikeln delar jag med mig av mina bästa tips för hårvård efter träning och hur vi kan hålla vårt hår i toppskick genom att äta rätt och hantera stress.

träning

Hårvård efter träning: Rena och fräscha tips

Efter ett hårt träningspass är det viktigt att ta hand om sitt hår på rätt sätt. Här är några av mina bästa tips för att hålla håret rent och fräscht efter träning:

 1. Använd en torrschampo: Om du inte har tid att tvätta håret direkt efter träning kan torrschampo vara en räddare i nöden. Applicera det i hårbotten och massera in det för att absorbera överflödig olja och svett.
 2. Skölj håret med vatten: Om du inte vill använda schampo efter varje träningspass kan du skölja håret med vatten. Det hjälper till att ta bort svett och smuts utan att torka ut håret.
 3. Använd en mikrofiberhandduk: När du torkar håret efter träning, använd en mikrofiberhandduk för att absorbera vatten snabbt och försiktigt utan att skapa friktion och frizz.
 4. Borsta håret försiktigt: Efter träning kan håret vara trassligt och lätt att bryta. Använd en borste med mjuka strån för att försiktigt reda ut håret och minimera skador.
 5. Testa dig fram och se vilka hårvårdsprodukter som fungerar bäst för dig och ditt hår. Olika hårtyper kan behöva olika behandlingar, oavsett om du har långt hår, torrt, slitet, eller lockigt hår. Eyracure är en av världens mest avancerade hårbehandling, och produkterna är utvecklade och tillverkade av högkvalitativa ingredienser med en formula fri från sulfater, parabener och silikoner.

Läsvärt: inred din balkong eller terrass inför sommaren

Din kost och dess inverkan på håret

Det vi äter påverkar inte bara vår hälsa, utan också vårt hår. Här är några tips på hur vi kan anpassa vår kost för att ge vårt hår bästa möjliga förutsättningar:

 1. Ät proteinrika livsmedel: Hår består huvudsakligen av protein, så det är viktigt att inkludera proteinrika livsmedel i vår kost, som ägg, kyckling, fisk, nötter och bönor.
 2. Få i dig tillräckligt med järn: Järnbrist kan leda till håravfall och sköra hårstrån. Se till att du äter livsmedel som är rika på järn, som kött, linser och gröna bladgrönsaker.
 3. Ät vitaminrika frukter och grönsaker: Vitaminer som A, C och E är viktiga för hårets hälsa. Se till att du äter mycket färgglada frukter och grönsaker som innehåller dessa vitaminer.
 4. Omega-3 fettsyror: Dessa fettsyror är viktiga för att hålla håret glänsande och friskt. Inkludera fet fisk som lax, makrill och sardiner, samt nötter och frön i din kost för att få i dig tillräckligt med omega-3.
träning

Stress och hur det påverkar ditt hår

Stress kan ha en negativ inverkan på vår hårväxt och kvalitet. När vi är stressade kan det orsaka håravfall, tunnare hår och till och med gråa hårstrån. Här är några tips för att hantera stress och skydda ditt hår:

 1. Motionera regelbundet: Fysisk aktivitet hjälper till att minska stress och öka blodcirkulationen, vilket är bra för hårväxten. Försök att få in minst 30 minuter träning varje dag.
 2. Andningsövningar: Att utföra andningsövningar regelbundet kan hjälpa till att minska stress och lugna sinnet. Prova att andas in djupt genom näsan, hålla andan några sekunder och sedan andas ut genom munnen.
 3. Sömn: En god natts sömn är viktig för att vår kropp och vårt hår ska återhämta sig. Försök att få minst 7-8 timmars sömn per natt och skapa en avslappnande kvällsrutin för att hjälpa dig att varva ner innan läggdags.
 4. Mindfulness och meditation: Genom att praktisera mindfulness och meditation kan vi lära oss att vara närvarande i nuet och hantera stress bättre. Sätt av några minuter varje dag för att meditera eller fokusera på din andning.

Fortsätt träna med gott samvete

Att ta hand om håret efter träning och vara medveten om hur kost och stress påverkar hårets hälsa är viktigt för att få ett fint och starkt hår. Följ mina tips och fortsätt träna med gott samvete, ät hälsosamt och ta hand om ditt hår för att njuta av ett friskt, glänsande och vackert hår!

keenobby

Läs om hur städning och mental hälsa hänger ihop