Hur avlägsnar jag kalkavlagringar? Vi frågade en expert inom städ!

Kalk är en typ av härdad massa som bildas på kranar, väggar och ytor som kommer i kontakt med vatten. Den kan vara svår att städa bort och orsakas av rost, korrosion och mineraler som finns i vattnet som kommer i kontakt med ytan.

En av de största utmaningarna för till exempel ett städföretag är att avlägsna kalkavlagringar. Därför har vi tagit på oss uppgiften att visa dig hur du effektivt kan ta bort kalkavlagringar från ditt badrum.

Rengör med en svamp eller fiber

Det första steget, enligt råden från ett städföretag, är att skrubba kalken för att försöka lossa den. Detta beror på att kalken tenderar att hårdna vilket gör den svår att avlägsna från ytor.

Med en fuktig svamp eller fiber måste du skrubba den för att få den att spricka och lossna. Detta kommer att hjälpa två saker, för det första kommer det att göra bildningen mycket lättare att ta bort. För det andra kommer sprickor som bildas i kalken också att hjälpa rengöringsmedlet att komma in.

Städa med Vinäger och citron

Ett av de vanligaste medlen, som till och med används av rengöringsföretag, är vinäger, citron och lite bakpulver. Detta beror på att verkan av dessa syror och reaktionen med bakpulveret gör att tandstenen löses upp lättare.

En annan fördel med att använda denna typ av blandning är att kalken, som kan vara mycket hård, kan lossna vilket gör den lättare att ta bort. På samma sätt ger användningen av vinäger och citron, liksom bakpulverets slipförmåga, tillbaka glansen på metallytor.

Utforska även denna intressanta bloggen Veganisma om du vill läsa om miljövänliga produkter.

Specialiserad rengöringsmedel för kalkavlagringar

Numera kan vi hitta en stor mängd rengöringsmedel som är utformade för att städa bort kalk. Dessa typer av produkter består huvudsakligen av kemikalier som hjälper kalk att lösas upp på ett praktiskt och mycket effektivt sätt utan att lämna ett enda spår.

Idag finns det många kalkrengöringsmedel för privatbruk och även städföretag som kommer i en sprayflaska. Kalkstenen kommer att reagera med kemikalierna som gör att den löses upp och sedan kan den med lite vatten avlägsnas helt och hållet.

Använd tvål eller flytande tvättmedel

För att avlägsna kalk är det mycket viktigt att ta hänsyn till att det finns flytande tvål eller rengöringsmedel som hjälper till att avlägsna kalken mer effektivt. Detta beror på att kalken många gånger kommer hand i hand med andra typer av smuts.

När kalkstenen har avlägsnats är nästa steg att tvätta ytan. Med hjälp av en svamp eller trasa rekommenderar vi att man använder en vätska eller ett rengöringsmedel för att ge ytan glans och avlägsna mineralrester som kan vilda ny kalk.

Vatten, mycket vatten

Slutligen är det värt att nämna att för att bli av med kalkavlagringar och de fläckar som de kan lämna efter sig behöver du vatten. Och ja, vi vet att detta kan vara förvirrande, eftersom vatten orsakar uppkomsten av tandsten, men om du använder det på rätt sätt kommer detta inte att hända igen.

Efter tvätt och användning av rengöringsmedel mot kalksten hjälper vatten dig att ta bort smuts och rengöringsmedel från ytor och kranar. Efteråt räcker det med att passera en trasa för att torka ytan och ta bort vattnet så att det inte ger fläckar.

Vi tackar experterna hos SverigeCo som hjälpte oss med sin expertis för att skriva denna artikel!

För fler städtips, eller kanske något middagstips, kolla in den här bloggen!