Hur du rengör en Matta

Matta

En matta är bland de mest komplicerade sakerna att rengöra. I den här artikeln vill vi ge dig en enkel och snabb guide om hur du rengör din matta.

Så här rengör du din matta: Vad du behöver

Innan du börjar rengöra din matta, se till att du har:

  • En dammsugare
  • Rengörningsmedel
  • En skurborste eller en skjutkvast
  • Ett vattenrör
  • Utrymme

Så här rengör du din Matta: steg-för-steg-guide

Steg 1: Rengör med Dammsugaren

Det allra första du vill göra är att dammsuga din matta. Ta bort allt damm från mattan, så att följande steg kan bli mer effektiv.

Steg 2: Skölj ur med Vatten och Tvål

Ta nu med dig mattan ut. Skölj mattan rikligt med vatten och använd sedan lite såpa eller tvål.

Det bästa sättet att tvåla in mattan är genom att förbereda en vattenkanna med vatten och tvål och sedan vattna mattan med den lösningen. Om du inte har en vattenkanna kan du applicera tvålen direkt.

Steg 3: Skurning

Nu är det dags för det hårda arbetet. Du måste skura genom hela mattan. Detta kommer att fördela tvålen och ta bort smutsen.

Steg 4: Sköljning

Du kan skölja din matta med rikligt med vatten och pressa ur den med din borstkvast. Sluta inte först när ingen mer tvål kommer till ytan.

Steg 5: Torkning

Låt mattan torka utomhus. Det är mycket viktigt att du inte tar in mattan innan den är 100 % torr, annars kommer lukta illa och det finns risk att den påverkas av mögel.

Matta

Slutsats

Att rengöra din matta kommer att kräva en del hårt arbete men det är lättare än du trodde, eller hur? Om du inte har plats utanför, eller om du inte är ett fan av hårt arbete, så går det att kontakta en städfirma istället!