Hur tar man bort rostfläckar?

Någonsin hittat en envis rostfläck på dina kläder eller hemtextilier och känt dig överväldigad av hur du ska ta bort den? Tro mig, jag vet hur det känns. Det var därför jag blev besatt av att lära mig alla knep i boken för att ta bort rostfläckar. Och idag vill jag dela med mig av mina kunskaper till dig. Vi kan kalla detta för vår lilla “rostfläck-avlägsnande” lektion. Låter det bra? Så, låt oss dyka rakt in i det.

en rostfläck

Del 1: Använda en Hydrogenperoxid Pasta (Endast Vita Kläder)

Jag minns första gången jag hittade en rostfläck på min favoritvita blus. Det var som en liten röd markör prick mitt i mitt hjärta. Men jag upptäckte snabbt att en enkel hemgjord pasta kunde rädda situationen. Här kommer receptet.

Du behöver:

 • 1/4 tesked väteperoxid
 • 1 tesked vinägerkräm
 • 1 tesked bakpulver

Blanda alla ingredienser i en skål för att skapa en krämig pasta. Täck rostfläcken med denna pasta, låt den sitta i 30 minuter, skölj av och tvätta som vanligt. Tänk på att använda denna metod endast på vita kläder, då väteperoxid kan bleka färgade tyger.

Del 2: Ta Bort Rostfläckar med Toalettrengörare (Endast Vita Kläder)

Ett annat trick jag lärde mig från en städfirma Skövde var att använda toalettrengörning. Visst, det låter lite udda, men tro mig, det fungerar underverk. Kom ihåg att bära skyddshandskar och använd endast denna metod på vita kläder.

Du behöver:

 • Toalettrengörare
 • Tandborste
 • Pulveriserat tvättmedel

Applicera en droppe toalettrengörare på fläcken, låt den sitta i en minut, doppa en våt tandborste i tvättmedlet, skrubba fläcken, skölj och voila!

Del 3: Lägg till Citronjuice i Tvättmaskinen (Alla Färger)

Att lägga till citronjuice i tvättmaskinen är ett fantastiskt sätt att få bort rostfläckar från kläder. Detta trick är inte bara säkert att använda med färgade kläder, det kan till och med göra färgerna ljusare.

Du behöver:

 • 1 kopp citronjuice (kan vara flaska eller färsk)
 • Ditt favorit tvättmedel (i den mängd som krävs för en tvätt)

Lägg till tvättmedlet som vanligt och häll sedan i en kopp citronjuice. Tvätta kläderna som vanligt. Enkelt, eller hur?

Del 4: Skrubba med en Citronjuice- och Salt-Pasta (Alla Färger)

Ett annat knep med citron involverar att skapa en pasta av citronjuice och salt. Denna metod kan vara speciellt effektiv om du låter plagget ligga ute i solen medan pastan verkar.

Du behöver:

 • Salt (vanligt bordsalt är fint)
 • Citronjuice (kan vara flaska eller färsk)

Blanda salt och citronjuice för att bilda en pasta. Applicera pastan på rostfläcken, gnid in den, låt den sitta i en timme, skölj av och tvätta som vanligt.

Del 5: Ta Bort Rostfläckar från Kläder med Vinäger

Vinäger kan vara din bästa vän när det gäller att ta bort en rostfläck. Vit vinäger kan till och med hjälpa till att ta bort gamla blodfläckar och ta bort färgblödning från dina kläder, så håll dessa tips i ditt arsenal också.

Du behöver:

 • Vit vinäger
 • Flytande tvättmedel
 • Vit handduk
 • Tandborste

Applicera en generös mängd vit vinäger direkt på rostfläcken. Låt den sitta på plagget i 10-15 minuter. Dutta med en vit handduk, lägg ut i solen tills vinägern helt torkar. Doppa en tandborste i tvättmedlet, skrubba området, skölj och tvätta som vanligt.

Del 6: Ta Bort Rostfläckar från Mattor eller Möbler

Oavsett om du har metallmöbler eller inte, är det sannolikt att du någon gång har upplevt rostfläckar på din matta. Men här är några steg för att lösa det.

Du behöver:

 • En trasa dränkt i vit vinäger
 • Salt

Strö salt över rostfläcken och lägg den vinägerindränkta trasan över toppen. Låt det verka i 30 minuter innan du kontrollerar fläcken. Upprepa processen med en ren trasa tills fläcken har försvunnit. Låt torka och dammsug sedan upp eventuellt kvarvarande salt.

För svåra fläckar kan det vara nödvändigt att upprepa dessa steg eller försöka ta bort fläcken med en kommersiell rostfläckborttagare.

Del 7: Ta Bort Rostfläckar från Icke-tvättbara Tyger

Om icke-tvättbara tyger har påverkats av rost, har du två alternativ: ta det till en professionell kemtvätt, eller försök med följande metod:

Blanda citronjuice och salt till en tjock blandning. Testa på ett diskret område och om tyget reagerar väl kan du behandla det. Applicera blandningen på fläcken och placera i solen. Fukta regelbundet med citronjuice tills fläcken försvinner. Borsta bort resterande salt.

Avslutande Tankar: Behärska Konsten att Ta Bort Rost från Kläder

Om du försöker med en av dessa metoder och det inte fungerar första gången, förtvivla inte. Beroende på hur allvarligt plagget är fläckat eller hur länge rostmärket har varit där, kan det ta några försök med olika metoder att ta bort gamla fläckar från kläder för att få bästa resultat. Om dessa superbilliga naturliga råd inte fungerar, kanske du till och med vill köpa en kommersiell rostrengöringsprodukt som är lämplig att använda med kläder.

rostfläck

FAQ:

1. Vilka hemprodukter kan jag använda för att ta bort rostfläckar från kläder? Du kan använda saker som vit vinäger, citronjuice, salt och även tandkräm för att ta bort rostfläckar från kläder. Var alltid försiktig och testa en liten mängd på ett diskret ställe först.

2. Hur kan jag förhindra rostfläckar på kläder? Det bästa sättet att förhindra rostfläckar på kläder är att undvika direkt kontakt med rostiga föremål. Om du har kläder som du behöver bära medan du arbetar med potentiellt rostiga föremål, överväg att bära ett förkläde eller skyddskläder.

3. Vilken metod är bäst för att ta bort rostfläckar från vita kläder? För vita kläder kan du använda väteperoxidspasta, toalettskålsrengöring eller vit vinäger. Alla dessa metoder är effektiva men kan bleka färgade tyger, så de rekommenderas endast för vita kläder.

Tänk på att varje fläck är unik, och det som fungerar för en fläck kanske inte fungerar för en annan. Det viktigaste är att agera snabbt och att inte ge upp. Rostfläckar kanske ser skrämmande ut, men med lite tid, tålamod och rätt verktyg kan du rädda ditt favoritplagg från rostens grepp.