Ljus för elbilar: kampen för energieffektivitet

Med målet att minska koldioxidutsläppen i Europeiska unionen driver kontinenten på utvecklingen av elfordon. Och om vi ska vara ärliga är räckvidden den största bristen på dessa bilar, som man försöker komma till rätta med på många olika sätt.

En av dem är bilens lampor, vars effektivitet förbättras för att minska elförbrukningen. Här berättar vi om hur kampen om utvecklingen av energieffektiva, men potentiellt kraftfulla bilbelysningar rasar.

Den kritiska punkten: autonomi

Det första man bör veta är att elbilarnas användbarhet beror på räckvidden, dvs. Hur länge batteriet räcker. Till skillnad från förbränningsbilar behöver elbilar flera timmar för att laddas upp och komma igång igen.

Därför är det viktigt att minska energiförbrukningen för andra komponenter för att maximera deras räckvidd. Det är här som bilens strålkastare kommer in, som förbrukar energi och kan minska batteriets livslängd, både när det gäller räckvidd och långsiktig batteritid.

Energiförbrukningen av bilbelysning

Alla bilbelysningar förbrukar energi, oavsett typ, de förbrukar alla energi. Halogen- eller xenonlampor förbrukar till exempel mycket mer energi än LED-lampor, och laserlampor förbrukar ännu mindre energi än LED-lampor.

Men i slutändan förbrukar de alla energi, och det viktiga är att minska hur mycket energi de förbrukar. Det är därför som det har varit ett krig mot innovation i ljusutvecklingen för att maximera batteriernas livslängd.

Läs om en annan blogg sportbilcenter inom samma ämnesområde

Hur skapas effektivare lampor?

Till att börja med har de gått vidare från glödlampstekniken, som fungerar genom att en glödtråd värms upp för att generera energi. Detta är ett första steg mot att skapa mycket effektivare och energisnålare lampor.

LED-billampor har till exempel en ljusemitterande diod, vilket är det första stora genombrottet. Ljusdioden minskar kraftigt förbrukningen genom att den inte slösar bort elektrisk energi i form av värme och producerar en stor mängd ljus för väldigt lite pengar.

Men det räcker inte, energiförbrukningen måste minskas ytterligare, och det är där tyskarna kommer in i bilden. BMW, Audi och OSRAM har slagit sig samman för att skapa laserbelysning för fordon, precis som du läser det, bilbelysning som fungerar med hjälp av laserstrålar.

Dessa laserstrålar (totalt tre, blå) genererar strålar som studsar mot speglar, passerar genom en gul fosforlins och genererar vitt ljus som projiceras från reflektorer. Detta gör att lampan har dubbelt så stor räckvidd som LED-lampor med 1000 gånger mer ljusstyrka och 50 % mindre strömförbrukning.

Laserljus i elbilar?

För närvarande har laserbilbelysningen ett mycket stort hinder, det är mycket dyra bilbelysningar. Detta gör det praktiskt taget omöjligt att montera laserbelysning i alla modeller av elbilar på marknaden.

Därför har LED-bilbelysningen för tillfället införts som det viktigaste sättet att minska energiförbrukningen. I framtiden förväntas LED-bilstrålkastare införas så att mycket mindre energi förbrukas.

Om du intresserar dig för teknik så bör du besöka denna blogg, men bryr du dig om både miljö och teknik så är denna blogg perfekt för dig som pratar om just båda. Vill du ta reda på mer information om bilens ljus finns det här https://wickerlove.com/

Om du är intresserad av fordon artiklar besök då bloggen sportbilcenter.