Skadat Hår: Hur man tar reda på om du har det, hur skadat och hur man återställer det

Skadat Hår

Kanske har du märkt på sistone att du fått skadat hår, ser ut och känns. Kanske känns det torrt, skört eller har blivit ganska ohanterligt. Eller, kanske har den tappat den glans och briljans som den en gång hade. Med några få ord, kanske det ser ohälsosamt ut för dig. Men, är det detta som händer?

Jo, det finns ett enkelt och snabbt sätt att ta reda på om ditt hår verkligen är friskt eller är skadat och i vilken utsträckning.

Upptäck om du har skadat hår på några sekunder!

Efter att ha tvättat och torkat håret, dra ett hårstrå och släpp det i ett stort glas vatten. Om håret flyter betyder det att ditt hår är i ganska bra skick. Men om håret sjunker betyder det att det är slitet.

I det andra fallet är håret tillräckligt poröst för att vattnet lyckas tränga in i det och “dra” det till botten av glaset. Om håret är poröst, då frissar håret lättare och färgen bleknar snabbare.

Hur kan du vända skadan?

Tja, till att börja med måste du förse din kropp med massor av följande näringsämnen. “Healandet” kommer alltid inifrån.

Förbättra din näring

Skadat Hår

Proteiner

Du har säkert hört talas om keratin, huvudkomponenten i hårstrået med en hastighet av mer än 90%. Det är ett protein som produceras av kroppen själv. För att göra protein behöver du äta protein som kroppen använder för många fler funktioner, som vävnadsbildning och hormonproduktion. Du hittar protein i överflöd i fisk, kyckling, bönor och nötter.

Zink

Zink är viktigt för hjärnans funktion och sund celltillväxt. Det är också involverat i utnyttjandet av de proteiner som håret kräver, samtidigt som det är nära relaterat till energiproduktionsprocessen. Du hittar det i livsmedel som ostron, kött, fågel, skaldjur, bönor, fullkorn, nötter och mejeriprodukter.

Järn

Ett av symptomen på järnbrist är håravfall. Detta beror på att järn stärker röda blodkroppar, som transporterar syre i hela kroppen, inklusive hårsäckar. Du hittar järn i magert kött, fågel, fisk och gröna bladgrönsaker (t.ex. kål, grönt och spenat).

Uppgradera din hårvård

Medan du gör “insidan”-arbetet kan du samtidigt uppgradera din hårvård. Du måste lägga lite ansträngning på detta och göra lite marknadsundersökningar. Ditt schampo, balsam, mask, dina stylingprodukter och alla andra specialprodukter och enligt dina behov (t.ex. oljor, serum etc) måste väljas noggrant för att ge dig önskat resultat.

Detsamma gäller alla tillbehör du använder som kammar och band samt den elektriska utrustningen som fön och strykjärn. Lämna inget åt turen eftersom det kommer att kosta ditt hårs hälsa. Helst inte.

Slutgiltiga tankar

Tja, det finns inte så mycket vi kan göra för din näring eftersom det är upp till dig. Men när det gäller din hårbehandling finns det ett brett utbud av produkter du kan välja mellan för att få det till liv igen. Om du ändå vill uppleva integrerad hårvård av högsta kvalitet kan du besöka Eyracure som anses vara en pionjär inom området.

Du kommer inte ångra det.

Här är en annan blogg om du vill läsa mer om skönhet och hälsa.

Ta en titt på denna blogg jarnsvenskan om hår och för att lära dig mer om hur wellness kan påverka ditt hår.

Kolla även in bloggen ohmarylane för att att läsa om dom senaste trenderna och mode.